Okrem "ostrova rastlín" s originálnymi kakaom, paprikou, zázvorom, chilli a rastlinami cukrovej trstiny sú návštevníkom poskytnuté zaujímavé informácie spoločnosti CHOCOVERSUM o prístavoch a obchode s kakaom.
Odborníci na kakao v múzeu čokolády v Hamburgu vás vezmú na gurmánsku cestu. Cesta vedie od kakaového bôbu po najjemnejšiu čokoládu. Dozviete sa niečo o čokoláde aj z iného pohľadu, prezriete si živé historické originálne stroje. A zistíte ako vyrobiť tento sladký poklad.
Tradičná výroba čokolády je prezentovaná pomocou štyroch obrovských originálnych strojov, ktoré demonštrujú jednotlivé výrobné kroky - od praženia, miešania a valcovania až po miešanie a mletie prísad, potom na balenie. A samozrejme ochutnávka je povolená pri každej zastávke.
Sú tu aj filmy a fotografie, ako aj výstava Kakao und Körper (kakao a telá), v ktorej sú vysvetlené zdravotné aspekty čokolády a "Aroma-Studio" s pestrým čokoládovým programom pre mladých a starších. Na konci je samozrejme obchod, ktorý predáva najlepšie čokolády a sladkosti.