Ak chcete vyskúšať tradičnú cyperskú kuchyňu, zapamätajte si výraz Meze. Ide o malé porcie jedál, ktoré zahŕňajú všetko možné. S podobným výrazom ste sa mohli stretnúť v orientálnej kuchyni, kde ako meze označujú predjedlo. Na Cypre je však považované za hlavný chod. Meze predstavuje približne 30 malých porcií syrov, zeleniny, strukovín, nátierok a mäsa, ktoré sú určené pre 2 osoby.
Typickou cyperskou špecialitou je syr Halloumi, ktorý sa pripravuje na milión spôsobov. Vyrába sa z ovčieho, kozieho alebo kravského mlieka a výhodou je, že sa teplom nerozteká, ale drží tvar. Najlepšie chutí grilovaný s čerstvou zeleninou a olivami. Obľúbený je tiež s melónom alebo čerstvými ďatľami.
Ďalšie miestne špeciality sú stifado, tzatziki, afelia alebo souvlaki.
Pre cyperskú kuchyňu je charakteristické používanie miestnych produktov, ktorými sú kapary, mäta, tymian, ovocie a orechy. Väčšina pokrmov sa pripravuje na drevenom uhlí alebo v malých kopulovitých peciach.
Podobne ako v Grécku aj na Cypre je tradičným alkoholom anízové Ouzo. Odvážnejší môžu ochutnať cyperské brandy - zivania. Cyperčania sú hrdí najmä na svoje vína, tie určite vyskúšajte. Najslávnejšie víno na ostrove je Commandaria, ktoré sa vyrába už od roku 1191. Na zdravie!